Hastalıklar
- Home
- Hastalıklar
Hastalıklar
Ağızda Kötü Koku
Burundan nefes alma sorunları olan kişilerde de ağız kokması şikayeti olabilir. Örneğin burunda polip olması, sinüzit veya burunda yabancı cisimde (sıklıkla çocuklarda gözlenmektedir) kötü kokuya sebep olabilir. Bazen akciğer ve bademcik enfeksiyonları da kötü koku nedeni olabilir.
Alerjik Rinit
Allerjik rinit (saman nezlesi), burun içini kaplayan mukozanın allerjik nedenli iltihaplanmasına denir ve özellikle allerjik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür.
Ani İşitme Kaybı
Ani işitme kaybı, önceden herhangi bir işitme probleminiz yokken, 3 gün içinde ortaya çıkan genellikle tek taraflı olmakla birlikte iki taraflı da olabilen, tıbbi olarak kanıtlanmış (saf ses odyometri testinde 3 ardışık frekansta 30dBden fazla kayıp), iç kulak ve/veya işitme sinirindeki bir probleme bağlı olarak gelişen işitme kaybıdır.
Bademcikler
Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır ve boğaza giren bakteri, virüs ve alerjen gibi davetsiz misafirlerin vücuda giriş yapıp yapmadığını kontrol eder. Bademcik iltihabı (tonsilit), bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir.
Boğaz Reflü(Laringofarengeal Reflü)
Boğaz reflüsü midedeki asidin ses tellerine doğru gelerek, ciddi tahrişe sebep olduğu bir hastalıktır.
Burun Kanamaları
Burun kanamaları, basit nedenlerden oluşabileceği gibi hayatı tehdit edebilecek hastalıkların da habercisi olabilir. Burun kanamaları ön ve arka burun kanamaları olarak ikiye ayrılır. Ciddi kanamalar burnun arka tarafında oluşur. Arka burun kanamalarının nedeninin bulunması oldukça önemlidir.
Baş Dönmesi ve Dengesizlik (Vertigo)
Vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi, veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir.
Dil Bağı
Dil bağı dilin alt kısmında bulunan dilin tutunduğu noktada bulunan bir yapıdır. Bu yapı olduğundan uzun olması ve dil hareketini kısıtlaması olayına dil bağı adı verilir. Bu bağın olduğundan büyük olması ve dilin hareketi kısıtlamasıyla bebeklik döneminde emmeye, ilerleyen dönemde de artikülasyon bozukluğuna adı verilen ve bazı konuşma seslerini söylerken eksik ve peltek söyleme gibi duruma yol açabilir.
Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı, sık görülen bir rahatsızlıktır. Burun tıkanıklığı ne kadar az sürerse sürsün; ağızdan nefes alma nedeniyle yarattığı ağız kuruluğu, koku ve tat alma bozukluğu, uyku sorunları sebebiyle kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Bununla birlikte, burun tıkanıklığı, ilerlediğinde ağızdan nefes alınması nedeniyle boğaz enfeksiyonlarına, horlamaya, yüksek tansiyonsa, cinsel sorunlara, ses kalitesinde düşüklüğe ve çocuklarda orta kulak sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır.
Çocuklarda İşitme Kaybı
İşitme kaybı, her ne kadar her yaşta görülebilirse de doğuştan gelen, be¬beklikte ya da 1-2 yaşlarında yaşanan işitme güçlüğü ciddi sonuçlar doğurabilir.
Grip
En sık görülen belirtileri ateş, titreme, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, öksürük, halsizlik, yorgunluk ve genel rahatsızlık hissidir.
Geniz Eti
Geniz eti denilen doku, burun pasajlarının hemen arkasında yerleşim gösteren lenfoid dokulardır. Enfekte olmuş geniz eti genişler ve sonuç olarak burundan nefes almayı ve vermeyi engeller, horlamaya, uykuda nefes kesilmesine, sinüslerde ve/veya kulakta enfeksiyona neden olur.
Kalıcı İşitme Kaybı
İşitme kaybına neden olan birçok farklı sebep vardır. İşitme kayıplarının şiddeti, hafiften kalıcıya doğru değişmektedir. Bazı işitme sorunları muayene ile teşhis edilirken, bazıları için çok sayıda test gerekebilir.
Kulakta Sıvı Birikimi
Genel ve lokal enfeksiyon belirti ve bulguları olmadan sağlam kulak zarı arkasında sıvı toplanmasıyla karakterize bir orta kulak iltihabı tipidir.
Kulak Çınlaması
Kulak çınlaması zaman zaman ortaya çıkabilir veya siz sürekli olarak bir ses duyabilirsiniz. Çok kalın veya çok ince olabilir, tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilirsiniz. Zil sesi sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkiliyecek boyuta kadar çıkabilir.
Lenf bezleri (lenf nodları)
Boyunda kitle, korku ve endişeye neden olabilen bir bulgudur. Eğer boyun bölgenizde bir şişlik, kitle fark etmiş iseniz, doktorunuza anlatmalısınız. Boyunda çok sayıda, değişik yapı, organ bulunmaktadır, bu nedenle de çok sayıda şişlik sebebi vardır.
Orta Kulak Enfeksiyonu
Orta kulağı döşeyen mukoza adı verilen döşeyici örtünün (bu örtü, östaki borusu adı verilen boru şeklinde bir organla, genizle ve burunla irtibat halindedir) iltihabıdır.
Ses Hijyeni
es hijyeni, tıpkı ağız hijyeninde olduğu gibi, kişisel olarak takip etmemiz ve günlük hayatta uymamız gereken bir davranışlar topluluğudur. Bazı şeyleri yaparak ve bazı şeyleri yapmayarak sesimizin daha sağlıklı olmasını, daha az ses problemi ile karşılaşmayı ve bu problemler oluştuğunda onlardan en kısa sürede kurtulmayı sağlayabiliriz.
Sinüzit
Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir.
Tıkayıcı Uyku Apnesi
Burun ile soluk borusu arasındaki hava pasajının bir yada birkaç anatomik lokalizasyonda tıkanmasıdır.